Nieminen & Litmanen on urku/rumpu-duo, joka perustettiin yhtenä pimeänä syksynä Helsingissä, vuonna 2001. Ensiesiintyminen duolla oli Lasse Mårtenson –illassa, ravintola Mocambossa, jossa he soittivat yhden Mårtensonin kappaleen, The Hypnomen –yhtyeen ”sideshowna”.

Suurimpana inspiraationa yhtyeen perustamiselle toimi ruotsalainen Hansson & Karlsson, jonka kappaleita N&L edelleen esittää satunnaisesti keikoillaan. Lähtökohtana duon perustamiselle oli yksinkertainen ajatus: ”jos kerran nuo, niin miksei mekin?!”. Jimi Hendrix oli tunnettu Hansson & Karlsson -fani, josta voitaneen vetää löyhä johtopäätös, että Jimi varmasti pitäisi myös Niemisestä & Litmasesta.

Keikkaohjelmistosta omaa tuotantoa on n. 80 %, mutta tuleva debyyttialbumi koostuu ainoastaan omista sävellyksistä. Levy äänitettiin, vanhoja jazz-oppeja kunnioittaen, suoraan kaksiraiturille kahdessa päivässä Petrax-studiolla. Tuottajana toimi Grandpop Recordsin isäntäväkeä, eli Lasse Kurki.

Yhtyeen musiikin tyylilajia on vaikea määritellä perinteisin kategorioin. Biiseistä löytyy groovea, psykedeliaa, jatsahtavia melodioita, rytmejä, boogaloota ja jopa rock-henkisiä piirteitä. Määräävä tekijä on kuitenkin yhtyeen soundi, joka muodostuu Hammond-uruista ja Gretsch-rummuista. Periaatteena yhtyeellä on: ”Vähemmän on enemmän” - vaikka samaa ei voi sanoa itse uruista, jotka painavat toistasataa kiloa. Yhtye on itse kehittänyt musiikilleen Scandinavian Action Jazz –nimikkeen, joka kuvaakin bändin musiikkia erinomaisesti.

Huolimatta vähäisestä miehityksestä, bändin soundi ei kuitenkaan kuulosta mitenkään vajavaiselta – päinvastoin – Hammondin iso soundi (jalkiot ja 2 sormiota) rumpujen kanssa on vähintään yhtä kuin täysi bändisoundi. Ja varsinkin livenä, pelkistetty duo-meininki avaa enemmän mahdollisuuksia improvisaatioon ja muihin odottamattomiin ratkaisuihin.

Aikaisemmin julkaistua materiaalia tällä Scandinavian Action Jazz –duolla on ainoastaan yksi split-single The Mutantsin kanssa. Livenä yhteistyötä on tehty mm. Jonna Tervomaan ja M.A. Nummisen kanssa. Nieminen & Litmanen on ahkera keikkakone ja on lyhyen olemassa olonsa aikana soittanut jo noin 60 keikkaa. Herrat Nieminen ja Litmanen vaikuttavat myös The Hypnomen-yhtyeessä.

Website: www.nieminenlitmanen.com

Haastattelupyynnöt:Nina Nurminen
Valokuvat täältä

Keikat: Rock-toimisto Siniset sienet

Bändin email: klikkaa tänneUUSI ALBUMI KAUPOISSA 15.2.2006